Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Wanted DEAD or ALIVE



Θυμάμαι που την πρώτη τέτοια αφίσα την είχα δει στο κινούμενο σχέδιο της Disney "Ο Ρομπέν των Δασών". Ο Ρομπέν, υπερασπιστής των φτωχών και ενάντιος στους φόρους που έβαζε ο Βασιλιάς Ιωάννης, καταζητούνταν ζωντανός ή νεκρός έναντι μεγάλης αμοιβής.

Κάτι τέτοιο πίστευα ότι είχε σταματήσει να συμβαίνει κι αφορούσε άλλες εποχές. Ωστόσο, σήμερα, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει νέα μέτρα όλο και κάποιου τη φωτογραφία θα δούμε στην τηλεόραση. Γιατί, κάθε φορά που η Σοσιαλιστική μας Κυβέρνηση θέλει να πλήξει τους (πραγματικά) φορολογούμενος πρέπει να δείξει έργο.

Γενικά δεν ξέρω από που να το πιάσω και που να το τελειώσω αυτό το θέμα. Για το λόγο αυτό σας τα λέω και λίγο σκόρπια. Πραγματικά ώρες ώρες απορώ: γιατί οι μόνοι καταζητούμενοι σε αυτήν την κοινωνία να είναι οι αναρχικοί ή οι αντιεξουσιαστές ή, τέλος πάντων, όσοι εναντιώνονται στο κατεστημένο. Ποτέ (το τόνιζω ΠΟΤΕ) δεν έχω δει την φωτογραφία ενός παιδεραστή, ενός μαστροπού, ενός ναρκέμπορου, ενός βιαστή, ενός πρωην πολιτικού που να καταζητείται έναντι αμοιβής (600.000 euros δίνουν σε όποιον χαφιεδίσει). Οι λεγόμενοι "τρομοκράτες" δηλαδή τι; Έχουν διαφορετικά δικαιώματα από τους ανωτέρω (και πραγματικούς) εγκληματίες; Διαφορετική μεταχείριση; Για ποιο λόγο; Για να μας τρομοκρατήσουν (τα ΜΜΕ, η αστυνομία, το κράτος) ώστε να μην τους μοιάσουμε;

Στην πραγματικότητα τους τρομοκράτες δεν τους θεωρώ εγκληματίες. Κι όχι, δε θεωρώ ότι θα με σκωτώσουν. Ούτε και κανέναν άλλον έχουν σκοπό να σκωτώσουν. Εκτός κι αν κάποιος από εμάς είναι πολτικός, διαπλεκόμενος, βιομήχανος κτλ. Κι έτσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο τρομοκράτης απειλεί την κοινωνία. Ναι, ο τρομοκράτης απειλεί το κράτος, τους θεσμούς του, τα όργανά του. Αλλά όχι τον πολίτη - ο πολίτης απειλείται από αυτά που απειλεί ο τρομοκράτης. Κι έτσι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέμε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι όχι Υπουργείο Προστασίας του Κράτους.

Και για να κλείσω με το παράδειγμα του Ρομπεν των Δασών, αναρωτιέμαι αν η ομοιότητα στην ιστορία τη σύγχρονη με αυτή του Ρομπέν πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί από πιτσιρίκια ξέραμε ότι εγκληματίας δεν ήταν ο Ρομπέν αλλά ο Βασιλιάς Ιωάννης.

4 σχόλια:

  1. Controversial to say the least η προ-τελευταία παράγραφος. Μην ξεχνάς πως υπάρχει και η μαζική, τυφλή τρομοκρατία. Και τι γίνεται με τις 'παράπλευρες απώλειες';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιον εννοείς μαζική και τυφλή τρομοκρατία; Είμαι σίγουρη ότι ποτέ αυτούς δεν θα τους δεις στην τηλεόραση, κι ότι ποτέ κανένα ΜΜΕ δεν θα τους χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες.

    Παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σπάνια γενικά. Και με αυτή τη λογική εσύ καταδικάζεις κάθε αγώνα που έγινε στην ιστορία και που είχε παράπλευρες απώλειες.

    Σσ. Δε λέω ότι συμφωνώ απόλυτα κι ότι ντε και καλά αυτοί κάνουν αγώνα. Απλώς, ο τόσος ντόρος με προβληματίζει ότι ίσως τελικά όντως και να κάνουν αγώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι δεν αναφερόμουνα σ' αυτό που αποκαλείται συχνά "κρατική τρομοκρατία", αναφερόμουνα στα δίδυμα, στην Piazza fontana, την Brescia, το Italicus κοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ αναφέρομαι στην τρομοκρατία που αποκαλύπτεται κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει νέα μέτρα. Εντάξει και ίσως λίγο γενικότερα. Απλώς με προβληματίζει όλος αυτός ο ντόρος, ενώ για κοινόυς εγκληματίες δεν ακούμε ποτέ τίποτα - άσε που πάντα τους έχουν με καλυμένα τα πρόσωπα. Δεν είμαι υπέρ της τυφλής βίας, αλλά δε βλέπω να γίνεται και καμιά σοβαρή προσπάθεια να την αντιμετωπίσουν γιατί συμφέρει.

    Τεσπα, τα λυπάμαι λίγο τα παιδιά γιατί μπορεί να μην έχουν κάνει και τίποτα από όλα αυτά κι απλώς να τους τα φορτώνουν. Λίγες φορές έχουμε δει ανθρώπους να τους αλλάζουν τις τσάντες και αντί για μπουφάν να ανακαλύπτουν μέσα πέτρες και πυρομαχικά λες και πάνε να πολεμήσουν τους γερμανούς?! Και άντε μετά, σε αυτήν τη δημοκρατίας μας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή